Lågkolhydratkost för nybörjare

En lågkolhydratkost är en kost som begränsar kolhydrater, vilket främst finns i sockerhaltiga livsmedel samt pasta och bröd. Istället för att äta kolhydrater fokuserar du på proteinrika oprocessade råvaror och grönsaker.

Studier visar att lågkolhydratkost kan leda till viktnedgång och förbättrad hälsa. Dessa dieter har varit vanliga i årtionden och rekommenderas av många läkare. Det bästa är att du oftast inte behöver räkna kalorier eller använda specialprodukter. Allt du behöver göra är att äta oprocessade livsmedel som utgör en komplett, näringsriktig och mättande kost.

Vad är lågkolhydratkost?

En lågkolhydratkost innebär att du äter färre kolhydrater och en större andel protein och fett. Detta kan också kallas ketodiet. Det är dock inte alla lågkolhydratkoster som leder till ketos.

I årtionden har vi fått höra att fett är skadligt för vår hälsa. Under tiden översvämmades butikshyllorna av fettsnåla ”dietprodukter” som ofta är fulla av socker. Detta sammanföll med början av fetmaepidemin och var, sett i efterhand, troligen ett stort misstag. Även om spridningen av fettsnåla produkter inte bevisar orsakssamband är det tydligt att budskapet om fettsnålhet inte förhindrade ökningen av fetma, och vi tror att det har bidragit till det.

Studier tyder nu på att det inte finns någon anledning att vara rädd för naturliga fetter. Med en lågkolhydratkost behöver du inte vara rädd för fett. Minimera helt enkelt ditt intag av socker och stärkelse, se till att du får tillräckligt med protein – eller till och med mycket protein – och du kan äta tillräckligt med naturligt fett för att njuta av dina måltider.

När du undviker socker och stärkelse tenderar blodsockret att stabiliseras och nivåerna av det fettlagrande hormonet insulin sjunker, vilket kan göra det lättare att förbränna kroppens fettdepåer. Dessutom kan det högre proteinintaget och förekomsten av ketoner (om du äter mycket lågkolhydratkost) göra att du känner dig mer mätt, vilket naturligt minskar matintaget och främjar viktnedgång.

Grunderna

Ät: Kött, fisk, ägg, grönsaker som växer ovan jord och naturliga fetter (som smör).

Undvik: Socker och stärkelserika livsmedel (som bröd, pasta, ris, bönor och potatis).

Ät när du är hungrig och sluta när du är nöjd. Så enkelt kan det vara. Du behöver inte räkna kalorier eller väga maten.

Vem bör INTE följa en strikt lågkolhydratkost?

De flesta människor kan börja med en lågkolhydratkost på ett säkert sätt.

Men i dessa tre situationer kan du behöva en del förberedelse eller anpassning:

 • Tar du mediciner mot diabetes, till exempel insulin?
 • Tar du medicin mot högt blodtryck?
 • Ammar du för närvarande?

Om du inte tillhör någon av dessa grupper och inte heller har andra allvarliga kroniska sjukdomar, såsom svår lever- eller njursvikt, kan du gå vidare! Du kan läsa mer i vårt inlägg om kontraindikationer för ketodieter.

Vad man ska äta på en lågkolhydratkost

Här kan du lära dig exakt vad du ska äta på lågkolhydratkost, oavsett om du föredrar visuella guider, detaljerade matlistor, läckra recept eller en enkel guide för att komma igång.

Siffrorna ovan är gram nettokolhydrater per 100 gram mat. Fiber räknas inte; du kan äta så mycket fiber du vill.

Alla livsmedel ovan innehåller mindre än fem viktprocent kolhydrater. Om du håller dig till dessa livsmedel är det relativt enkelt att hålla dig till en måttlig lågkolhydratkost (mindre än 50 gram nettokolhydrater per dag) eller till och med en strikt lågkolhydratkost, med mindre än 20 gram nettokolhydrater per dag.

Vad du ska dricka

Vilka drycker är bra på en lågkolhydratkost?

 • Vatten är perfekt, liksom kaffe eller te. Använd helst inga sötningsmedel.
 • En blygsam mängd mjölk eller grädde är okej i kaffe eller te (men akta dig för caffe latte!).
 • Det går också bra att ta ett glas vin då och då.

Försök att undvika

Här är vad du inte bör äta när du äter lågkolhydratkost – mat som är full av socker och stärkelse. Dessa livsmedel innehåller mycket mer kolhydrater.

Hur låg kolhydrathalt har en lågkolhydratkost?

Ju lägre kolhydratintag du har, desto större effekt kan det ha på vikt och blodsocker.

Därför rekommenderar vi att du till en början följer kostråden ganska strikt. När du är nöjd med din vikt och hälsa kan du försiktigt prova att äta mer kolhydrater om du vill (även om vi märker att många inte vill det).

En strikt lågkolhydratkost kallas ofta för keto eller ketogen kost. Det är inte en kost utan kolhydrater, men den innehåller mindre än 20 gram nettokolhydrater per dag.

Hälsofördelar med lågkolhydratkost

Varför ska du överväga att äta färre kolhydrater? Det finns många potentiella fördelar som bevisats av vetenskapen och som stöds av klinisk erfarenhet, till exempel följande:

Gå ner i vikt

De flesta börjar äta mindre kolhydrater för att gå ner i vikt. Studier har visat att lågkolhydratkost är minst lika effektiv – om inte mer effektiv – jämfört med andra dieter.

 • Lågkolhydratkost gör det lättare att gå ner i vikt utan hunger och utan att behöva räkna kalorier.
 • Enligt nya studier kan en lågkolhydratkost till och med leda till att man förbränner fler kalorier än andra dieter.

Vänd typ 2-diabetes

 • Lågkolhydratkost kan bidra till att sänka eller till och med normalisera blodsockret och därmed eventuellt vända typ 2-diabetes.
 • Lågkolhydratkost kan också hjälpa till att hantera typ 1-diabetes.

En tacksam mage

 • Lågkolhydratkost kan hjälpa till att lugna en vresig tarm och ofta minska symtomen på IBS (irritabel tarm) som uppblåsthet, gaser, diarré, kramper och smärta.
 • Ibland kan matsmältningsbesvär, reflux och andra matsmältningsproblem också förbättras.

För vissa är detta den bästa delen av lågkolhydratkost, och det händer oftast under de första dagarna eller veckan efter att man börjat med kosten.

Minska suget efter socker

Har du svårt att hålla dig borta från söta maträtter, även om du försöker äta dem med ”måtta”? Många har det.

En lågkolhydratkost kan ofta minska och ibland till och med ta bort suget efter sötsaker.

Bonusförmåner

Viktminskning, lägre blodsocker, bättre mental klarhet och ett lugnare matsmältningssystem är de vanligaste fördelarna med lågkolhydratkost.

Men vissa människor upplever ännu fler förbättringar, varav vissa kan vara livsavgörande; lägre blodtryck och andra förbättringar av riskfaktorer för hjärtsjukdomar, mindre akne och bättre hud, mindre migrän, bättre psykiska symptom, bättre fertilitet och mycket mer.

Tips och guider om lågkolhydratkost

För att göra en lågkolhydratkost riktigt enkel och rolig krävs en del nya kunskaper. Hur lagar du till exempel frukost med låg kolhydrathalt som du älskar? Hur får du i dig tillräckligt med protein? Hur äter du mer hälsosamma fetter? Och vad är viktigt att tänka på när du äter ute?

Här finns tips som hjälper dig att komma igång.

Frukost

Frukost är en bra tidpunkt att äta lågkolhydratkost. Vem älskar inte ägg och bacon? Om du skulle svara ”inte jag” finns det till och med bra alternativ utan ägg.

Ett annat bra alternativ är att bara ta en kopp kaffe, eftersom många människor är mindre hungriga på en lågkolhydratkost och kanske inte behöver frukost.

Det kan spara mycket tid.

Måltider

Så vad kan man äta till lunch och middag på en lågkolhydratkost? Du kan äta läckra rätter fulla av kött, fisk, kyckling, grönsaker och feta såser. Möjligheterna är nästan obegränsade, vilket du kommer att se i vårt utbud av recept och måltidsplaner.

Istället för potatis, pasta och ris

Vem behöver stärkelserika tillbehör när du kan äta blomkålsmos eller blomkålsris i stället? För att inte tala om smörstekt grönkål, mums!

Kort sagt kan vi visa dig många bra alternativ med lågt kolhydratinnehåll som är både goda och hälsosamma. Du kanske till och med kommer att gilla dem bättre än deras kolhydrattunga föregångare.

Äta ute

Det är absolut möjligt att äta lågkolhydratkost även när du lämnar huset, till exempel på restaurang. Undvik stärkelserika livsmedel, dubbla upp proteinet och inkludera naturliga fetter för smakens skull (t.ex. olivolja eller smör).

Snacks

Du behöver förmodligen inte äta mellanmål lika ofta med en lågkolhydratkost, eftersom du sannolikt känner dig mätt längre.

Men om du vill ha något direkt kan du ta ost, nötter, kallskuret eller till och med ett ägg.

Bröd

Har du svårt att leva utan bröd?

Det kanske inte är nödvändigt. Var bara medveten om att det finns bra och dåliga alternativ för bröd med låg kolhydrathalt. Spoiler: du bör nog hålla dig borta från bröd med låg kolhydrathalt från mataffären!

Hur man äter tillräckligt med protein

Många lågkolhydratkoster innehåller också mer protein än vad de flesta människor är vana vid att äta. Eftersom många studier visar att proteinrik kost är fördelaktigt för viktminskning, metabol hälsa, muskelunderhåll och ökad mättnad, är det viktigt att prioritera protein i alla kostplaner.

Hur man äter mer fett

Fett kan vara en fantastisk smakförstärkare och kan ge nödvändiga energikalorier när du minskar på kolhydraterna. Men hur mycket fett ska du egentligen äta?

Tips: tillräckligt mycket för att du ska kunna njuta av maten, men inte så mycket att du överäter kalorier.

Undvik ”lågkolhydrat” skräpmat

Många som äter en lågkolhydratkost kan bli förförda av kreativt marknadsförda ”lågkolhydratprodukter” – bakverk, kakor, godis, choklad, pasta, bröd, glass och andra ersättningsprodukter.

Tyvärr slutar detta sällan bra, särskilt inte när det gäller viktminskning. Dessa produkter saknar vanligtvis fördelaktiga näringsämnen och innehåller ofta mer kolhydrater än vad märkningen anger. Vi rekommenderar att du om möjligt undviker dem helt och hållet.

Hur man gör lågkolhydratkost billigt

En lågkolhydratkost behöver inte vara dyr. I den här guiden får du lära dig hur du kan göra det billigt.

Med lite planering och förberedelser kan du spara massor av pengar

Fusk med lågkolhydratskosten

Är det bra att ibland avvika från en lågkolhydratkost? Det beror på. Och det är värt att fundera på vad som är rätt för dig.

Potentiella biverkningar vid lågkolhydratkost

Om du slutar äta socker och stärkelse helt och hållet (rekommenderas) kan du få vissa biverkningar när kroppen anpassar sig. För vissa personer är dessa biverkningar lindriga, medan andra tycker att övergången är svårare. Symptomen varar vanligtvis några dagar, upp till två veckor, och det finns sätt att minimera dem.

Ett annat alternativ är att minska intaget av kolhydrater långsamt under några veckor för att minimera biverkningarna. Men ”Nike-metoden” (Just Do It) kan vara det bästa valet för de flesta. Att eliminera det mesta av socker och stärkelse leder ofta till att man tappar flera kilo på vågen inom några dagar. Detta är kanske mest vätska, men det kan ändå vara bra för motivationen.

Här är biverkningar som kan uppstå när du plötsligt börjar med en strikt lågkolhydratkost.

Induktionsinfluensa

Den överlägset vanligaste kortsiktiga biverkningen kallas induktionsinfluensa. Det är det som gör att vissa människor mår dåligt i några dagar (upp till en vecka) efter att de börjat med lågkolhydratkost.

Här är vanliga symtom:

 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Yrsel
 • Illamående
 • Retlighet

Dessa biverkningar avtar snabbt när kroppen anpassar sig och fettförbränningen ökar. Inom en vecka eller två är de oftast borta.

Den främsta orsaken till detta kan vara att kolhydratrika livsmedel kan öka vattenretentionen i kroppen.

När du slutar äta kolhydratrik mat förlorar du överflödigt vatten genom njurarna. Detta kan leda till uttorkning och ökad natriumförlust under den första veckan, innan kroppen har anpassat sig, vilket leder till ovanstående symtom.

Du kan minimera influensan genom att dricka mer vätska och åtminstone tillfälligt öka ditt saltintag. Ett bra alternativ är att dricka en kopp buljong en eller två gånger om dagen. Detta gör att influensan vanligtvis blir mild eller till och med obefintlig.

Alternativt kan du dricka några extra glas vatten och salta maten mer.

Andra vanliga problem vid lågkolhydratkost

Förutom influensan finns det sex relativt vanliga biverkningar av lågkolhydratkost. Det verkar som om många av dem också kan undvikas genom att man får i sig tillräckligt med vätska och salt.

 • Kramper i benen
 • Förstoppning
 • Dålig andedräkt
 • Hjärtklappning
 • Minskad fysisk prestation
 • Minskad tolerans mot alkohol

Mindre vanliga problem

Dessa är mindre vanliga problem som i allmänhet drabbar en liten grupp människor:

 • Potentiell fara vid amning
 • Problem med gallsten
 • Tillfälligt håravfall
 • Förhöjt kolesterol
 • Ketoutslag
 • Gikt

Innehåll

error: Innehållet är skyddat