Kan kaffe underlätta viktminskning?

Kaffe är kanske mest känt för sin uppiggande effekt men det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt. En kopp kaffe sätter fart på ämnesomsättningen, påverkar hungerhormoner och förändrar ditt kaloriintag.

Om kaffe utgör en oumbärlig del av din dag kommer några goda nyheter här: varje kopp kan erbjuda en mängd fördelar för din viktminskning. Kaffe är en erkänd energibärande dryck men nu visar vetenskap att dess koffein och olika näringsämnen kan underlätta kroppens fettförbränningsförmåga, bekämpa hunger och bidra till viktminskning.

Vad är det som gör kaffe till en sådan nyttig viktminskningsdryck? Här är allt du behöver veta och varför du kommer att vilja brygga ytterligare en kanna när du läst klart.

Kan innebära ett lägre kaloriintag

Att dricka kaffe före måltiderna kan hjälpa dig konsumera färre kalorier. Enligt en forskningsöversikt kan en kopp koffeinhaltigt kaffe potentiellt hjälpa dig att hålla din aptit i schack.

Enligt granskningen fann forskarna att koffeinhaltigt kaffe kan påverka din aptit, särskilt om du dricker det mellan en halvtimme och fyra timmar innan du ska äta. Kaffet och dess koffein dämpar det akuta energiintaget, mer känt som din kaloriförbrukning. Även om det är oklart om det minskade kaloriintaget beror på minskad hunger eller en annan effekt, kan kaffe i allmänhet hjälpa dig att minska ditt dagliga kaloriintag.

Även om du bara dricker en måttlig mängd kaffe varje dag har det visat sig ha ovannämnda effekter på ditt kaloriintag. Genom att dagligen dricka 2 dl koffeinhaltigt kaffe minskar du ditt kaloriintag både i direkt anslutning till att du druckit upp kaffet och under resten av dagen.

Koffein ökar din ämnesomsättning

Din ämnesomsättning spelar en avgörande roll för viktminskning och mest avgörande är dess förmåga att förbränna fett och kalorier. Kaffe kan ge dig den kickstart som ämnesomsättningen behöver. För att kunna dra nytta av denna fördel måste du dock hålla dig till koffeinhaltigt kaffe.

Forskning visar att koffein kan främja viktminskning, ett hälsosammare BMI och minskat kroppsfett. Det visade sig att koffein ökade ämnesomsättningen vilket innebar ökad fett- och kaloriförbränning. Ju mer koffein som konsumerades, desto större var effekten. Varje gång deltagarna fördubblade sitt koffeinintag noterade forskarna en dubbelt så stor minskning i vikt, BMI och fettmassa.

Även om den här undersökningen inte var en direkt studie av kaffe utan snarare en allmänstudie av koffeineffekter, erbjuder den lovande nyheter. Oavsett om du får ditt koffein från en kopp kaffe eller en annan koffeinhaltig källa såsom koffeinhaltigt te, kan du få samma metaboliska fördelar.

En annan forskningsstudie visade att kaffe specifikt påverkar din ämnesomsättning. Forskarna hade egentligen för avsikt att undersöka kaffets effekt på insulin men de upptäckte istället något helt annat: kaffe ökade fettförbränningspotentialen. Deltagare som drack fyra koppar koffeinhaltigt kaffe varje dag, såg en minskning av kroppsfettet på fyra procent under studien. De förlorade både vikt och fettmassa utan att öka motionsmängden eller genomföra kostförändringar.

Med en enkel kopp koffeinhaltigt kaffe eller till och med några koppar, kan du se en ökning av din fettförbränningspotential.

Undertrycker hungerhormoner

Argumentet om huruvida koffein, i synnerhet koffeinet i kaffe, dämpar aptit är ett argument som du förmodligen har hört förut. Medan vissa experter anser att kaffe är en naturlig aptithämmare, säger andra att det bara verkar dämpa din hunger. Men en sak är säker: kaffe har en effekt på hur hungrig du känner dig.

En forskningsstudie från 2014 visade att om du dagligen dricker en kopp kaffe kan det minska dina ghrelinnivåer. Ghrelin är det hormon som utlöser hungerkänslor och ju högre ghrelinnivåer kroppen har desto hungrigare blir du. Under en fyraveckorsperiod hade studiens deltagare ökade mättnadskänslor från en daglig kopp kaffe. De minskade också sitt totala matintag, ett beteende som sannolikt är kopplat till dessa minskade ghrelinnivåer.

En separat studie visade att kaffe stimulerar ett annat viktigt hungerhormon som kallas peptid YY (PYY). Detta hormon hjälper dig känna mättnadskänsla och kommer vanligtvis in i bilden efter att du har ätit. Efter att ha druckit en kopp kaffe, även en koffeinfri kopp, kan dock dina PYY-nivåer öka. Deltagarna i studien rapporterade att de kände sig mindre hungriga efter att ha druckit vare sig koffeinhaltigt eller koffeinfritt kaffe och blodprover visade att de även hade mer PYY i sin plasma.

Även om juryn fortfarande inte är enig kring kaffets roll som aptithämmare, finns bevis för att denna dryck kan påverka dina hungerhormoner. Den förhindrar dig inte från att känna hunger men kan potentiellt få dig att känna dig mindre hungrig under dagen. Effekterna kan dock vara tidsbegränsade inom en period av en avslutad kopp.

Innehåller polyfenoler

Det finns ytterligare ett sätt som kaffe kan bidra till viktminskning. Liksom andra livsmedel som ingår i en hälsosam kost, särskilt växtbaserade livsmedel, innehåller kaffe kraftfulla antioxidanter i form av polyfenoler.

Polyfenoler är näringsämnen som återfinns i växter och som kan ha en positiv hälsoeffekt. Enligt en forskningsstudie som publicerades i ”Chemico-Biological Interactions” kan polyfenoler även underlätta viktnedgång. Dessa växtantioxidanter hjälper till att introducera nyttiga tarmbakterier och dessa bakterier kan ha en viktminskande effekt.

Kaffe innehåller rikliga mängder polyfenoler och anses vara en av de 40 främsta källorna till dessa antioxidanter. Det innehåller till och med fler polyfenoler än svart eller grönt te.

Största möjliga effekt – kaffe med låg kalorihalt

Kaffe erbjuder en mängd nyttiga ingredienser och näringsämnen för en framgångsrik viktminskning. Även om det inte är en magisk formel som hjälper dig gå ner i vikt utan minsta ansträngning så kan det medföra att andra ansträngningar du gör, såsom att hålla goda kost- och motionsvanor, lönar sig.

Om du vill maximera kaffets potential är det viktigt att se till att ditt kaffe är så obehandlat som möjligt. Ingen av ovannämnda forskningsstudier fann viktminskningsfördelar i sötade eller tillsatsfyllda kaffedrycker. De undersökte enbart koffein eller svart kaffe.

Svart kaffe är kalorifattigt och fritt från extra ingredienser som annars kan försvåra dina viktminskningsförsök. Att tillsätta olika typer av mjölk eller sötningsmedel kan öka kaloriantalet och förändra de näringsmässiga fördelarna. Om du behöver lite smak eller sötma, köp naturliga eller hållbara sötningsmedel.

Med sin effekt på såväl energinivåer som ämnesomsättning, hungerhormoner och andra hälsoaspekter, är kaffe bra för mer än bara viktminskning.

Innehåll

error: Innehållet är skyddat