12 livsmedel som håller magen i trim… och skyddar hälsan

Ser du midjemåttet växa? Om du lider av bukfetma är den annalkande badsäsongen ditt minsta problem. Övervikt kring buken kan nämligen signalera kronisk inflammation och farligt fett kring organen.

Ett stort midjemått är dessutom förknippat med ökade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, bröstcancer, tjocktarmscancer, demens och andra sjukdomar. Påbörja övergången från kulmage till platt – och bevara hälsan intakt – med följande 12 livsmedel som bidrar till en plattare mage.

Grapefrukt

Den innehåller mycket av den fytokemiska substansen nootkaton som även ger grapefrukt sin distinkta smak och doft. Enbart lukten av grapefrukt har en aptithämmande effekt och stimulerar ämnesomsättningen. Nootkaton ger ökad ämnesomsättning och främjar produktionen av de kemikalier som är involverade i fettnedbrytningen. Forskning ser samband mellan ett ökat grapefruktintag, allmän viktminskning och minskat midjemått.

Kokosolja

Till skillnad från andra matfetter har kokosolja ett högt innehåll av triglycerider (blodfetter med en medellång kedja, s k MCT). MCT-fetter tillför kroppen omedelbar energi och är mindre benägna att lagras som fett. Dessutom främjar de fettförbränningen. Genom att ersätta andra fetter med MCT-fetter går man enklare ner i vikt, minskar den totala mängden kroppsfett och minskar avsevärt mängden bukfett.

Bär

Hallon är fiberrika och innebär låg risk för bukfetma. Forskning visar att en ökning av 30 gram fibrer per dag underlättar viktnedgång och minskar bukfetma (en kopp hallon motsvarar 8 gram fibrer vilket alltså är mer än en fjärdedel av vad du behöver). Hallon, björnbär och jordgubbar är dessutom rika på antioxidanter, inklusive antioxidanten resveratrol vilken förbränner överflödigt fett. Vissa studier visar att gojibär och blåbär också har en slimmande effekt och kan minska ditt midjemått avsevärt.

Vassleprotein

Det är en koncentrerad proteinkälla som har visat sig förbättra ämnesomsättningen, verkar aptitdämpande och främjar viktminskning genom en positiv inverkan på hormonnivåerna som minskar kaloriintaget. En ökad konsumtion av kvalitetsprotein är förknippad med minskat bukfett och en betydligt lägre risk för viktökning runt midjan. Studier indikerar att vassleprotein framförallt stimulerar fettförbränning och bevarar muskelmassa.

Matcha

Detta pulver framställs från grönt te och innehåller mycket epigallokatekingallat (EGCG) en antioxidant som ökar fettnedbrytningen och minskar bukfetma. Koffeinet i grönt te och matcha ökar dessutom ämnesomsättningen och stimulerar kroppen att bränna fett. Grönt te innehåller teanin, en aminosyra med lugnande effekt på nervsystemet och som lindrar stress kopplad till bukfetma. Vitt te har liknande effekter och kan också hämma bildandet av nya fettceller. Så lägg definitivt till vitt te och i synnerhet matcha på din inköpslista över livsmedel som ger plattare mage.

Oliver

Oliver och olivolja är rika på enkelomättade fetter som balanserar blodsockret, minskar inflammation och förhindrar ansamling av bukfett. Jungfruolivolja innehåller en antioxidant som kallas oleocanthal och motverkar inflammation och bukfetma. Avokado är en annan utmärkt källa till enkelomättade fetter som är rik på fibrer och antioxidanter.

Yoghurt

Med sitt höga proteininnehåll är yoghurt förknippat med lägre vikt, mindre kroppsfett och ett minskat midjemått. Yoghurt är också rik på probiotika (goda bakteriestammar) som minskar inflammation och förstärker tarmbalansen. Forskning tyder på att utöver kost, kan en frisk tarm spela en avgörande roll i det förebyggande arbetet med att motverka bukfetma.

Blomkål

Precis som broccoli, kål, grönkål och andra korsblommiga grönsaker verkar blomkål främjande för viktminskning och innehåller flera sammansättningar som blockerar bildandet av fettceller. Korsblommor hanterar de överflödiga och skadliga formerna av östrogen som uppmuntrar kroppen till att lagra fett runt magen samtidigt som de är fullpackade med hälsosamma fibrer.

Linser

Bönor, linser och andra baljväxter är fiberrika vilket är starkt förknippat med en minskad kaloriförbrukning, allmän viktnedgång och minskat bukfett. Fibern kallas ”resistent stärkelse” och bryts långsamt ned vilket bidrar till att aptitdämpande ämnen frigörs i kroppen. Förtäring av resistent stärkelse är förknippat med positiva förändringar i tarmfloran och minskat bukfett. (Dessutom bidrar fibrerna till en plattare mage genom att främja regelbunden tarmtömning).

Vild lax

Lax innehåller rikligt med Omega-3 vilket förebygger bukfetma, bekämpar inflammation och ökar ämnesomsättningen genom att hormonnivåerna höjs och fettförbränningen gynnas. Omega-3-fetter stödjer en hälsosam tarmflora. Den nyttiga DHA-fettsyran i Omega-3 som finns i vildfångad lax är särskilt effektiv vid fettnedbrytningen och förhindrar fettlagring.

Paprika

Röd och gul paprika är bra fiberkällor som håller magen i trim och som dessutom innehåller antioxidanter som motverkar inflammation och skyddar mot överflödigt bukfett. De är rika på C-vitaminer. Högre C-vitaminnivåer i blodet har ett omvänt samband till kroppsfett och midjemått, där personer med låga nivåer har visat sig ha svårare att gå ner i vikt.

Gräsbetat nötkött

Här kommer en överraskning på listan över livsmedel som ger en plattare mage: nötkött. Det är fullproppat med protein och gräsbetat nötkött innehåller lägre halter mättat fett och högre halter av omega-3-fettsyror vilka främjar fettförbränningen och minskar bukfettet. Kött från gräsbetande nötkreatur innehåller rikliga mängder konjugerad linolsyra, en fettsyra som underlättar viktminskning och som hjälper till att trimma bukfett. Rött kött innehåller framförallt leucin, en aminosyra som bränner fett och stimulerar slank muskeltillväxt.

Innehåll

error: Innehållet är skyddat