Är lågkolhydratkost och keto säkert under graviditeten?

När Carolina Cartier upptäckte att hon var gravid med tvillingar i mars förra året ifrågasatte hon aldrig om hon skulle fortsätta äta ketogen kost. Den 31-åriga kvinnan hade bokstavligen plågats av ämnesomsättningsproblem hela sitt liv: tidig pubertet, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) vid 14 års ålder, viktökning till 145 kg på sin 183 cm långa kropp och prediabetes i 20-årsåldern.

Hennes PCOS orsakade att hennes äggstockar var förstorade och täckta av cystor. Hon fick veta att hon var infertil och troligen aldrig skulle kunna få barn.

I augusti 2014, när hon var 28 år gammal, var hennes hälsa så dålig att hon blev sjukskriven från sitt arbete som finansanalytiker. Under den första månaden hon var ledig upptäckte hon dock ketogen kost. Mellan sommaren 2014 och februari 2017 gick hon ner 54 kg, fick sin första naturliga menstruation som gradvis blev en vanlig 28-dagarscykel, hennes blodsocker normaliserades och hennes äggstockar minskade till 3,5 cm. Hennes långvariga depression försvann.

Även om hon fick missfall i början av 2016 kände hon att hon blev friskare för varje dag. Hennes positiva graviditetstest i mars 2017 var en glad överraskning, liksom nyheten kort därefter att hon bar på friska tvillingar.

Cartier gick från ”ofruktbar” och överviktig till hälsosamt gravid.

Med undantag för en vecka av extremt illamående i början av graviditeten har hon följt den ketogena kosten i 20 veckor av graviditeten. Hon planerar att fortsätta med detta sätt att äta under resten av sitt liv. Hon mår bra och ser underbar ut, och tvillingarna i livmodern mår bra. ”Mitt liv har förändrats. Varför skulle jag ens överväga att överge detta sätt att äta när alla mina positiva hälsoförändringar och min graviditet beror på den här kosten?”

Kontroversen om ketograviditeter

Kanske finns det ingen fråga inom ketogen kost med låg kolhydrathalt som är så hetsig och kontroversiell som ketogen kost under graviditeten. Ketoner i urinen hos gravida kvinnor skrämmer många duktiga läkare och gör dem rädda för de livshotande tillstånden diabetisk ketoacidos under graviditet eller svältketos. Antalet primärvårdsläkare och gynekologer som förstår och känner sig bekväma med ketos under graviditet är fortfarande ytterst litet, även om det ökar.

Eftersom få studier, oavsett slag, omfattar gravida kvinnor på grund av ansvarsskyldighet, etiska problem och graviditetens fysiologiska komplexitet, saknas evidensbaserad medicin om vad som är bäst för gravida kvinnor.

Det är dock känt från ett ökande antal långsiktiga observationsstudier att de unika fysiologiska förhållandena och komplikationerna under graviditeten förutsäger framtida sjukdomsrisker för både mödrar och deras avkomma. Vi vet därför att en hälsosam graviditet är av största vikt för mamma och barn. Men vilken är den optimala kosten för varje enskild kvinna och hennes ofödda barn?

I detta forskningsvakuum är det många läkare som inte följer de ofta rekommenderade råden: ”Ät fettsnålt med mycket frukt, grönsaker och hälsosamma spannmål”. En del blir till och med upprörda om en gravid kvinna säger att hon äter lågkolhydratkost eller keto. ”Du skadar ditt barn!”, har vissa fått höra, och läkare citerar ofta forskning – på möss – som visar att ketogen kost i livmodern leder till både ökning och minskning av organutvecklingen och vissa neurologiska förändringar hos unga vuxna möss.

Även om vi inte bör avfärda resultaten av denna forskning måste vi också inse dess begränsningar. En del av resultaten kan ha berott på det otillräckliga proteininnehållet i den ketogena kost som användes i musstudierna, i motsats till att det berodde på att fostret utsattes för högre ketonnivåer. Den fettrika maten kan ha inkluderat mycket processade fetter som inte liknar vad en människa skulle äta som en del av en väl sammansatt ketogen kost. Utvecklingen av människans foster skiljer sig från musens utveckling på en mängd olika sätt. Listan över förbehåll kan göras lång.

I en översiktsartikel om ”kontraindikationer” för ketogen kost anges graviditet som en definitiv kontraindikation. Författarna hänvisar till den enda publicerade fallstudien som beskriver två gravida kvinnor med epilepsi som använde ketogen kost för att kontrollera sina anfall. En av kvinnorna hade ett barn som inte hade några utvecklingsproblem upp till 12 månaders ålder. Den andra födde ett barn med bilaterala öronmissbildningar, men vi kan inte veta om detta orsakades av kosten, de tre gånger upptrappade doserna av hennes läkemedel mot kramper eller något annat.

Så vad ska en hälsomedveten, ansvarsfull, blivande mamma göra?

En sak som vi alla kan vara överens om är att gravida kvinnor – eller de som försöker bli gravida – bör ta prenatala vitaminer för att säkerställa ett tillräckligt dagligt intag av järn, folat och viktiga vitaminer och mineraler för fostrets utveckling. På senare tid har man också blivit alltmer medveten om kolins betydelse för fostrets neurologiska och metaboliska hälsa under utvecklingen. Kolin finns i stora mängder i nötkött, ägg, kyckling, fisk och fläskkött, medan mindre mängder finns i korsblommiga grönsaker och baljväxter, som linser, kikärter och andra torkade bönor.

När det gäller lågkolhydratkost eller ketogen kost finns det inga rigorösa vetenskapliga studier på människor, och inga väntas heller, vilket förklaras tidigare i den här artikeln. Med tanke på att vi inte har någon stark evidens kan det vara till hjälp att höra från några experter och personer som får allt större erfarenhet av ketogena lågkolhydratgraviditeter.

Argumenten för ketogen kost

”Det är helt säkert för kvinnor att äta ketogen kost under graviditeten. Kvinnor i antiken var nästan säkert i ketos under graviditeten”, säger Dr. Michael Fox, fertilitetsspecialist vid Jacksonville Center for Reproductive Medicine, som inte bara har rekommenderat en ketogen kost med låg kolhydrathalt i 17 år till sina infertila patienter utan också till alla sina patienter som blir gravida. Han har nu haft hundratals patienter ”som varit helt i ketos under hela graviditeten utan några negativa effekter”.

Han rekommenderar att kvinnor börjar med kosten två till tre månader innan de försöker bli gravida så att mamman är fettanpassad innan graviditeten. Han rekommenderar att mamman, när hon är gravid, ofta äter lågkolhydrat- och högfettkost varannan eller var tredje timme från det att hon vaknar – utan att fasta. Han tillhandahåller en kosthandbok för måltider och mellanmål som listar produkter såsom färskost eller osötat nötsmör på grönsaker såsom selleri, gurka eller blomkål, samt nötter, ägg i alla former, kött, konserverad och färsk fisk, ost, avokado, okryddad fläsksvål, smör och grädde.

Hans erfarenhet är att detta sätt att äta minskar risken för missfall, preeklampsi, graviditetsdiabetes och graviditetsillamående.

I ett mycket dramatiskt fall fick dr Fox en patient som tidigare hade haft så svår hyperemesis gravidarum – extrema kräkningar under graviditeten – att det hade lett till flera sjukhusvistelser och sex tidigare graviditetsavbrott. På hans inrådan började hon med ketogen kost före sin sjunde befruktning, och hon hade inget illamående under graviditeten och klarade sig hela vägen till fullgången graviditet.

Dr Robert Kiltz, fertilitetsspecialist på CNY Fertility, med kliniker i New York State och Florida, har rekommenderat ketogen kost för att förbättra fertilitet och graviditet under de senaste fem åren. ”Jag brukar säga att ’ketogen’ betyder ’nyckeln till genialitet'”, säger dr Kiltz, som lägger upp inspirerande videor på Facebook för att stödja och uppmuntra kvinnor att äta lågkolhydratkost och fettrik mat inför befruktning och graviditet. ”Vi människor har inget behov av kolhydrater i kosten.” Trots att han nu har bevittnat många lyckade ketograviditeter säger han att han fortfarande tillhör minoriteten av fertilitetsläkare som rekommenderar detta tillvägagångssätt.

Maria Emmerich, ketogen expert, författare och medarbetare på Diet Doctor, som driver den populära ketogena webbplatsen Mind Body Health, har gett hundratals kvinnor råd om ketogen kost under graviditeten, med goda resultat. ”Som om denna diet med riktig mat skulle vara skadlig för fostret?” frågar hon retoriskt. Hon pekar på bevis för att ett foster naturligt kan befinna sig i ett tillstånd av ketos.

En annan expert på lågkolhydratkost eller ketogen kost under graviditet är den amerikanska dietisten Lily Nichols, vars populära bok ”Real Food For Gestational Diabetes” från 2015 har ett helt kapitel om missuppfattningarna kring ketos under graviditet. Hon har hjälpt hundratals gravida kvinnor under sin karriär som specialist på graviditetsdiabetes, även känd som ”kolhydratintolerans under graviditeten”. Förutom sin bok och webbplats bloggar hon ofta och är expertgäst i podcasts om lågkolhydratkost och ketokost.

”Jag tycker att det är ironiskt att om du säger till din läkare att du planerar att äta lågkolhydratkost under graviditeten, säger de att det är osäkert, men om du säger att du planerar att äta en kost baserad på färska grönsaker, kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, nötter, frön och lite frukt, säger de att du är inne på rätt spår”, säger hon.

Hon påpekar dock att vissa kvinnor, särskilt i början av graviditeten, mår bättre av att äta lite mer kolhydrater. Om det händer, ”tvinga dig inte, utan följ din känsla. Man måste ta sig igenom den första trimestern på det sätt man kan.” Men försök att alltid välja näringsrika livsmedel, säger hon. ”Alla gravida kvinnor har nytta av den mest näringsrika kost de kan hantera, och den råkar vara naturligt låg på kolhydrater.”

Riktiga ketomammor

För vissa mammor som Jill Kingsley, som har upplevt två graviditeter med hög kolhydrathalt och en tredje ketogen graviditet, var fördelen med den senare mycket tydlig. Hon bestämde sig för att övergå till ketogen kost efter 16 veckor av sin tredje graviditet förra året, efter att ha upplevt extremt illamående. Inom 24 timmar efter övergången försvann hennes illamående.

”Det var uppenbart att min kropp fungerar bättre på fett och protein. Jag kan inte äta kolhydrater”, säger den 32-åriga mamman från Mesa Arizona. Hennes två tidigare graviditeter hade varit fulla av problem: svullnad och uppblåsthet, högt blodtryck, extremt illamående och infektioner. Hon var fullständigt sängliggande under hela sin andra graviditet, eftersom hennes illamående var så svårt att hon inte kunde stå upp.

Under hennes ketograviditet var hennes blodtryck normalt och viktökningen måttlig, hon upplevde ingen svullnad eller uppblåsthet och mådde väldigt bra. Hon förundras över det faktum att hon under sin ketograviditet gick långa promenader utan problem ända fram till förlossningen, jämfört med sina andra kolhydratdrivna graviditeter då ”jag inte ens kunde ta mig upp ur sängen”.

Hon födde Justin Tyler Kingsley på 3 kg den 11 juli efter 3 timmar och 2 minuters förlossning, från det att vattnet gick till förlossningen. ”Han är min perfekta ketobaby.”

Carolina Cartier är frustrerad och till och med arg över att någon, med tanke på hennes hälsohistoria, föreslår att hon ska tillföra kolhydrater igen under graviditeten för att hennes tvillingar ska uppfylla sitt dagliga kolhydratbehov. ”Den ketogena kosten var en så enkel lösning på alla mina problem. Om någon någonsin hade sagt ’Ät inte socker eller livsmedel som omvandlas till socker’ hade jag kanske sluppit två decennier av smärta.”

Carolina håller inte bara fast vid keto under graviditeten, hon har också börjat omskola sig till kostrådgivare efter sin mammaledighet. ”Jag vill stödja och stärka andra människor, särskilt gravida kvinnor, med denna diet.” Faktum är att hon redan ofta kommenterar och hjälper andra blivande mammor att lära sig mer om ketogen kost i två slutna Facebook-grupper som ägnar sig åt ketogena graviditeter.

Nyligen gav hon råd till andra medlemmar om vad de ska säga till sin läkare om hur de har valt att äta under graviditeten: ”Säg inte keto. Det gör dem rädda. Säg att du eliminerar socker och processade, stärkelserika livsmedel. Ingen läkare kommer att ge dig ett krav på dagligt sockerintag.”

Innehåll

error: Innehållet är skyddat