7 semestersituationer – och hur du klarar av dem

Semester är en tid på året med mycket kolhydrater. Vi har tipsen som hjälper dig att hantera det.

Undrar du hur du ska klara av alla helgernas frestelser och den potentiella stressen under de kommande veckorna? Mat och dryck spelar en stor roll under helgdagar. Det är naturligt att du oroar dig för hur du ska klara av att hålla dig till din lågkolhydratkost.

När alla tar med sig godis till kontoret eller festen

Semesterfesterna kan vara fulla av frestande rätter med mycket kolhydrater. Planera att ta med egna rätter med lågt kolhydratinnehåll att dela med dig av, till exempel ostchips, kakor eller vad du nu tycker om. Undersök också vad andra erbjuder. Det finns ofta en osttallrik, en charkbricka eller fyllda ägg att njuta av. Men om du ska åka någonstans där det kanske inte finns några alternativ med låg kolhydrathalt, ta med dig lite lågkolhydratkost så att du är säker på att ha alternativ. Du kan också äta innan du åker så att du inte är lika hungrig.

När vännerna uppmanar till kolhydratrik mat

När du går ner i vikt och blir friskare är det vanligt att vänner säger ”Du ser bra ut, men en liten bit av det här skadar inte” eller ”Belöna dig själv, du har gjort det så bra!”.

Bekräfta dessa välmenande kommentarer, men omdirigera dem. ”Tack! Jag har jobbat hårt och känner mig riktigt bra. Jag vill inte riskera att inte må bra. Så gå du och njut och jag tar lite av den här osten som ser så god ut!”

När en favoritfaster eller vän säger: ”Men jag har gjort den här speciellt till dig”

Fokusera på relationen, inte på kolhydraterna. Säg till henne: ”Du är så snäll! Jag har alltid älskat ditt recept. Varför njuter du inte av det, så sitter jag här och pratar med dig så att vi kan komma ikapp.”

Du kan erbjuda dig att försöka hitta eller göra en lågkolhydratversion av hennes favoriträtt. Betona hur bra du mår när du undviker socker och stärkelse.

När en speciell maträtt är en speciell frestelse

Om du känner en särskild kulturell eller familjär koppling till en viss maträtt vid den här tiden på året kan det kännas som om du inte firar eller deltar i festligheterna om du inte äter den. Men kan du göra en lågkolhydratversion av denna speciella maträtt? Eller kan du hitta en ersättning – något nytt som ser lika gott ut?

När du känner dig sjuk och är sugen på kolhydrater

Kolhydratbegäret kan öka när du är förkyld eller känner dig nedstämd. När du känner dig dålig eller när ditt försvar är nere kan det hända att beslutsfattandet inte är starkt och att suget ökar. Du behöver dock inte kolhydrater för att läka.

Det kan faktiskt vara bättre att fasta och låta matsmältningssystemet vila när du är sjuk. Drick benbuljong, te eller varmt vatten. Prova tröstmat med låg kolhydrathalt, som t.ex. äggröra.

När du har vinterblues

Suget efter kolhydratkost kan också öka om du känner dig ledsen, ensam eller sorgsen, något som kan hända under semestern.

Du vet att du kan få ett tillfälligt sockerrus om du äter kolhydrater, men att du snabbt kommer att må sämre – både fysiskt och känslomässigt. Planera i stället en promenad eller en aktivitet för att få extra dagsljus. Konstgjorda ”stämningsljus” kan också hjälpa till. Musik, dans och kontakt med andra kan också fungera. Var snäll mot dig själv. Omge dig själv med goda lågkolhydratalternativ som du kan njuta av, med vetskap om att det kan kräva mer ansträngning att hålla sig till planen och äta hälsosamt.

När du väljer att avvika från planen

Du åt alltså upp det där brödet eller den där puddingen. Vad händer nu? Återgå bara till planen så fort du kan! Ge bort resterna till ditt företag så att du inte frestas att upprepa det som inte var planerat i morgon.

En del människor har lätt att återgå till sin lågkolhydratkost. Men om du har svårt att göra det, har vi några tips till dig:

  • Drick vatten och salt benbuljong.
  • Välj en strikt lågkolhydratkost i minst två eller tre dagar efter varje kolhydratrus på semestern.
  • Ät mer protein för att bekämpa hunger och dämpa suget. Planera att äta tre proteinrika, lågkolhydrat- eller ketomåltider per dag tills hungern är tillbaka.
  • Försök inte att fasta länge efter semestern för att gottgöra dig för festmåltiderna. Det är ofta för mycket och för tidigt. Återgå till en lågkolhydrat- eller ketokostplan så snart du kan.

Innehåll

error: Innehållet är skyddat