Testa kelp som bantningsmetod

Skulle sjögräs kunna vara nyckeln till en lyckad bantning? Upptäck hur hjälpsam den kan vara när det gäller viktminskning.

När du hör talas om sjögräs kanske du drar dig till minnet känslan när den slemmiga och klibbiga växten lindar sig runt dina ben när du badar i havet. Men har du någonsin tänkt på att lägga lite tång i din morgonsmoothie eller strö över din mat för att ge den en saltkick? Även om den kanske inte är en ingrediens du använder ofta förtjänar sjögräs, eller kelp, en plats på din tallrik.

Kelp kan vid första anblicken verka som ett knepigt livsmedel att prova. Det används mycket i länder som Japan och Kina och är uppskattat för sitt överraskande näringsrika innehåll. Det är också ett ganska imponerande livsmedel när det gäller viktminskning.

Vad är kelp?

Kelp är en sorts sjögräs, en relativt stor och lång brunalg som växer längs havsbotten. Kelp är vanlig i svala grunda vatten längs Stillahavskusten och växer vanligtvis i höga och täta klungor som skymtar strax under vattenytan. Men troligast finner du dem uppspolade på stranden i högar.

I havet är kelp en källa till skydd och föda för fiskar och andra havsdjur. Och den förekommer i rikliga mängder.

Denna typ av tång är populär bland människor såväl som en hållbar livsmedelskälla. Sjögräs omfattar olika sorters kelp och typer av bruna, gröna och röda alger och är en vanlig förekommande marin grönsak. Det är en standardingrediens i många kulturer. Japan använder sig exempelvis av olika sorter såsom nori och kombu vid tillverkningen av sushi, dashisoppa och till och med sjögrässallad. Andra typer av kelp ingår också i den dagliga kosten i Kina och Korea. Till och med USA håller på att ta klivet då alltfler restauranger i delstater som Kalifornien och Washington har infört tångrätter på menyn.

Fullpackad med näringsämnen – men få kalorier

Vad är en av anledningarna till att kelp är ett så populärt livsmedel i vissa delar av världen? Det är fullspäckat med nyttiga näringsämnen.

Tång är ett otroligt näringsrikt livsmedel trots sin tunna och spretiga karaktär. När du äter den krispiga, tunna tången som snacks eller blandar den tillsammans med grönsaker och ris eller gör tångnudlar till middag får du i dig följande vitaminer och mineraler:

  • Vitamin A
  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • Kalcium
  • Folat
  • Järn
  • Magnesium

Kelp är även en fantastisk och naturlig källa till jod, ett ämne som inverkar på hormonerna. Faktum är att tång har ett så högt jodinnehåll att det anses vara en superkälla av detta mineral.

Även om kelp innehåller alla dessa fantastiska vitaminer och mineraler är den varken rik på kalorier eller fett. Tång är förvånansvärt kalorisnålt: en portion på 100 gram innehåller bara 43 kalorier. Du kan således äta mycket och öka ditt näringsupptag utan att behöva oroa dig för hur kaloririkt eller fettrikt det är.

Den är fiberrik och fettblockerande

En annan fördel med kelp är dess höga fiberinnehåll. Men denna tång innehåller inte bara den vanliga typen av fibrer som du hittar i typiska frukter och grönsaker. Det är en utmärkande och specifik fibersort – en fiber som kan hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt.

Tång innehåller en naturlig fiber som kallas alginat som enligt forskning kan förhindra fett från att absorberas. Alginat blockerar lipas, ett enzym som arbetar fettnedbrytande. Och det är så effektivt att det blockerar över 70 procent av alla förekommande lipaser. Alginat förhindrar i princip din tarm från att absorbera den normala mängden fett.

Alginat är så effektivt att det faktiskt används i viktminskningsprodukter och kosttillskott. Även om det inte finns någon information om de långsiktiga effekterna av dessa alginatfyllda produkter är det fullkomligt hälsosamt att tillägna sig fibern på naturlig väg.

Det finns fler goda nyheter för de som vill gå ner i vikt. Tång innehåller också en speciell karotenoidförening som kan stimulera viktminskning hos personer som lider av fetma. En forskningsstudie visade att viss bruntång (i synnerhet den som kallas fucoxanthin) kan göra det enklare för överviktiga personer att gå ner i vikt.

Hur du testar kelp

Kelp vara ett perfekt komplement vid en bantningsdiet på grund av sitt kraftfulla innehåll av vitaminer och mineraler, låga kaloriantal och fettblockerande fiberinnehåll. Det är hälsosamt, näringsrikt och effektivt.

Kelp är enkelt att införliva i olika måltider och mellanmål. Den är vanlig i japanska eller koreanska livsmedelsbutiker men återfinns även i hälsokostbutiker. Du kan också kolla in den internationella avdelningen i din lokala matvarubutik.

Funderar du över hur du ska tillaga din mat med denna marina grönsak? Den återfinns i flera former. Oftast hittar du färdigförpackade tångnudlar i din lokala livsmedelsbutik eller så återfinns den som ingrediens i olika kryddblandningar. Den säljs också i form av snacks såsom tångkött men se till att dubbelkolla näringsinformationen för att försäkra dig om trovärdigheten i dessa förpackade livsmedel. Du kan också prova olika sorters alger och algtillskott.

Innehåll

error: Innehållet är skyddat