12 tips för lyckad viktnedgång

Få bästa möjliga start på din viktresa med hjälp av dessa 12 kost- och träningstips.

1. Hoppa inte över frukost

Att hoppa över frukost hjälper dig inte att gå ner i vikt. Du går snarare miste om viktiga näringsämnen vilket kan resultera i att du småäter mer under dagen eftersom du känner dig hungrig.

2. Ät regelbundna måltider

Att äta regelbundet under dagen hjälper kroppen att förbränna kalorier snabbare. Det minskar även risken för mellanmål som innehåller höga mängder fett och socker.

3. Ät mycket frukt och grönt

Frukt och grönsaker är fiberrika samtidigt som de innehåller få kalorier och fett – tre viktiga ingredienser för en lyckad viktminskning. De innehåller också rikliga mängder vitaminer och mineraler.

4. Bli mer aktiv

Att vara aktiv är nyckeln till att gå ner i vikt och att bibehålla den. Motion underlättar förbränningen av överflödiga kalorier som annars är svåra att bli av med enbart med kostförändringar. Dessutom bidrar motion till en mängd andra hälsofördelar.

5. Drick mycket vatten

Människor förväxlar ibland törst med hunger. Det kan resultera i att du äter extra kalorier när du egentligen bara behöver ett glas vatten.

6. Ät fiberrika livsmedel

Mat som innehåller mycket fibrer kan hjälpa dig bibehålla mättnadskänslan vilket är perfekt för lyckad viktnedgång. Fibrer återfinns i livsmedel från växter, till exempel frukt och grönsaker, havre, fullkornsbröd, brunt ris och fullkornspasta samt bönor, ärtor och linser.

7. Läs livsmedelsetiketterna

Att veta hur man läser livsmedelsetiketter underlättar för dig att göra ett hälsosammare val. Använd kaloriinformationen för att räkna ut hur ett visst livsmedel passar in i din dagliga kalorimängd så att du håller viktminskningsplanen.

8. Använd en mindre tallrik

Genom att välja en mindre tallrik kan du minska dina portioner. Mindre tallrikar och skålar gör att du gradvis vänjer dig vid att äta mindre portioner utan att gå hungrig. Det tar cirka 20 minuter för magen att meddela hjärnan att den är mätt, så ät långsamt och sluta äta innan du känner dig mätt.

9. Uteslut inga livsmedel

Uteslut inga livsmedel från din viktminskningsplan, särskilt inte de du gillar. Att utesluta livsmedel kommer bara att öka suget efter dem. Det finns ingen anledning till att du inte kan njuta av en tillfällig godbit så länge du håller dig inom din tillåtna kalorimängd.

10. Förvara inte skräpmat hemma

För att undvika frestelser bör du inte ha skräpmat, som choklad, kex, chips och söta kolsyrade drycker, hemma. Köp istället hem hälsosamma mellanmål som frukt, osaltade ris- eller havrekakor, osaltade eller osötade popcorn och fruktjuicer.

11. Minska ditt alkoholintag

Ett standardglas vin kan innehålla lika mycket kalorier som en chokladbit. På lång sikt kan överkonsumtion lätt bidra till viktökning.

12. Planera dina måltider

Försök planera veckans samtliga måltider: frukost, lunch, middag, mellanmål och försäkra dig om att du håller dig inom din tillåtna kalorimängd. Det kan underlätta att göra en inköpslista.

Innehåll

error: Innehållet är skyddat